Werkconflicten zijn nodig

ARBEIDSCONFLICT CONSTRUCTIEF MAKEN

Innovatie vraagt om proactief leiderschap, maar waar proactieve mensen rondlopen stijgt de kans op conflict. Ze hebben immers hun eigen ideeën over het werk. Ze stellen zaken ter discussie en dat rijmt niet per definitie met die van hun collega’s. Veel leiders mijden conflicten het liefst en hoe populair zijn die proactievelingen nu écht bij hun baas? De werkconflicten, zo lijkt het, zijn wel nodig om de vernieuwing te kunnen realiseren. Aldus Giebels, hoogleraar in de psychologie van conflict, risico & veiligheid aan de Universiteit Twente.

Conflicten zijn onontkoombaar in een tijd van minder regels en hiërarchie, en meer diversiteit’, zegt Giebels. ‘Het wordt dus steeds belangrijker dat je er goed mee omgaat.’ Essentieel is dat de positieve kanten van conflicten worden onderkend, positieve kanten zoals het besef dat er problemen zijn, en de kans iets over jezelf en anderen te leren. Giebels: ‘Juist het zoeken naar oplossingen voor conflicten zorgt voor innovatie.’

Dat neemt niet weg dat conflicten lastige gebeurtenissen zijn. Ze kunnen zorgen voor heftige emoties, een hoger ziekteverzuim, onbehaalde deadlines en verstoorde werkverhoudingen.

 

 

 

 

 

Geef managers middelen om bijkomende heftige emoties positief te benaderen en om te buigen naar oplossingen. Door een conflict zelf goed te kunnen hanteren voorkom je onnodige escalatie, waardoor het conflict destructief wordt.

Het open houden van werkverhoudingen doe je door een tijdige interventie én autonomie te geven aan de betrokken partijen. Arbeidsmediation en conflictcoaching zijn conflictoplossingen die de angel uit de situatie halen. Het helpt om vanuit het conflict het vertrouwen te herstellen, niet te vervallen in de neerwaartse spiraal van onderlinge beschuldigingen. Bovendien ontstaat er weer ruimte om samen constructief aan de gewenste vernieuwingen te werken.

 

2Forgive Mediation is gespecialiseerd in arbeids- en organisatiemediation. Na zelf 20 jaar als business manager in de praktijk te hebben gestaan, weet ik wat het betekent en hoe het voelt om conflicten op te lossen en wanneer je er onderdeel van bent. Mijn advies en methodiek is mens- en resultaatgericht.

Bel voor vrijblijvend advies: 0418-519328.

WhatsApp
WhatsApp
WhatsApp>
[Diana] Hallo, stel gerust vrijblijvend je vraag. Ik reageer vertrouwelijk zodra ik kan.