Zakelijke mediation

Zakelijke mediation ziet niet alleen op kwesties die spelen bij beursgenoteerde ondernemingen, maar ook bijvoorbeeld aandeelhoudersgeschillen in familiebedrijven, vastlopende contractuele relaties in het midden- en kleinbedrijf en onenigheid in een maatschap. De slagingspercentages van zakelijke mediation zijn aanzienlijk, ruim 75 procent van deze mediations wordt succesvol afgesloten. Deelnemers waarderen mediation hoog (Bron: tijdschrift conflicthantering).

Toch wordt het relatief weinig ingezet. Naast de kansen zijn er belemmeringen voor zakelijke mediation met als grondslag de rol van het recht is een belangrijke factor.

Mediationbureau 2FM verwelkomt graag constructief ingestelde advocaten die de meerwaarde van mediation kennen, aan haar mediationtafel. Er is ruimte om tijdens een caucus je cliënt te adviseren, te begeleiden en juridische onzekerheid bij de deelnemer weg te nemen. De mediator draagt o.a. zorg voor een correcte regie van het mediationproces, de gespreksbegeleiding, de passende interventies en ziet toe dat de menselijke maat centraal staat.

Mijn stelling: “Mediation en advocatuur vullen elkaar aan om tot een gezamenlijke oplossing te komen van het juridische – en menselijke conflict dat ten grondslag ligt aan het zakelijke geschil. Rechtspraak alleen levert vaak een winnaar en een verliezer op. Mediation is win-win. Immers, je tekent toch alleen een eindovereenkomst wanneer je het ermee eens bent!”

WhatsApp
WhatsApp
WhatsApp>
[Diana] Hallo, stel gerust vrijblijvend je vraag. Ik reageer vertrouwelijk zodra ik kan.