Arbeidsmediation – Arbeidsconflict – WWZ

Verstoorde arbeidsrelaties onder de WWZ.

Tekstbron: (deels) HoM.

Een mediationtraject kan voor de rechter het verschil maken, wanneer je een dossier hiermee aanvult. Het dossier over een verstoorde arbeidsverhouding moet het ontslag volledig kunnen dragen. De kantonrechter verwacht dat uit het dossier aannemelijk wordt dat de werkgever zich heeft ingespannen om de verstoorde relatie op te lossen, maar de verstoring onherstelbaar is en dat herplaatsing van de werknemer niet meer mogelijk is. Mediation is – ook volgens de kantonrechter – een adequaat middel om deze inspanningsverplichting na te komen.

Pas op met het weigeren van mediation

Stelt uw medewerker voor om het conflict met mediation op te lossen, wijs dan dat voorstel niet te makkelijk af. Dat kan u bij de rechter namelijk duur komen te staan. De rechter kan dat als reden zien om u weg te sturen. Dat betekent niet dat van uw organisatie wordt verlangd om tot in den treure de mediation voort te zetten. Op ieder moment kan de mediation door ieder van de betrokkenen worden beëindigd.

Het werkt trouwens ook andersom. Stelt u bijvoorbeeld in het geval van re-integratieperikelen uw medewerker voor om samen een mediator in te schakelen en weigert hij, dan kan dat in sommige gevallen zelfs betekenen dat hij zijn ontslagbescherming verliest.

Zet mediation zo snel mogelijk in

Wanneer uw bedrijfsarts of arbo-arts bemiddeling adviseert, schakel dan bij voorkeur meteen een MfN-Registermediator in. Hiermee voorkomt u dat het conflict verder escaleert. In de praktijk zie ik dat mediation door de werkgever pas wordt ingezet als het conflict te ver is geëscaleerd. Als partijen alleen nog maar hun gelijk willen halen, emoties niet aan de kant kunnen zetten en afspraken op verschillende wijze interpreteren, is de kans aanwezig dat mediation niet leidt tot herstel van de arbeidsrelatie. Alhoewel de communicatie soms nog kan worden hersteld is een gezamenlijke oplossing dan niet meer haalbaar. Zorg derhalve dat u een plan B achter de hand heeft en niet uitsluit dat een gang naar de rechter dan het beste alternatief is.

Conflictadvies

U kunt bij Mediationbureau 2FM terecht voor een analyse en advies over het conflict. Hiermee krijgt u inzicht of het conflict nog geschikt is voor mediation.

Gratis telefonisch advies

T. 0418 – 51 93 28 of M. 06-2733 0652

WhatsApp
WhatsApp
WhatsApp>
[Diana] Hallo, stel gerust vrijblijvend je vraag. Ik reageer vertrouwelijk zodra ik kan.